Activiteitenagenda

Activiteiten in Hoorn en omgeving Lees meer

Volgende

Locatie

Het Westfries Museum

Westfries Museum

Het Westfries Museum is langdurig gesloten vanwege een ingrijpende verbouwing en vernieuwing. Maar in de stad én online blijft het museum het verhaal vertellen over de geschiedenis van Hoorn en West-Friesland. Dat doet zij met de bijzondere publiekstrekker ‘Ontdek het verhaal van Hoorn’ in de Statenpoort in Hoorn, maar ook met online tentoonstellingen. En in de zomer van 2024 wordt het leeggeruimde museum zelfs weer even tijdelijk geopend voor een unieke Rembrandt expositie.

Ontdek het verhaal van Hoorn: multimediashow met podwalks

In de Statenpoort aan de Nieuwstraat in Hoorn beleef je Ontdek het verhaal van Hoorn. Ontdek eerst de historische hoogtepunten van Hoorn in een spectaculaire multimediashow (15 min). Loop daarna een van de verdiepende wandelroutes langs de monumenten in de Hoornse binnenstad. Kies voor de stadsroute (60 min), de havenroute (90 min) of voor allebei. De wandelroutes loop je met eigen telefoon (podwalk) of wandelgidsje.

Dompel je onder in de Hoornse geschiedenis: van de Slag op de Zuiderzee tot ontdekkingsreizen, en van nootmuskaatmonopolies tot zwarte bediendes. Ontdek, leer en raak geïnspireerd door alle verhalen die deze iconische Noord-Hollandse havenstad je te bieden heeft. Het Nederlandse verhaal bij de multimediashow is ingesproken door acteur Gijs Scholten van Aschat. In de podwalks is presentator Edson da Graça je audiogids. De show en routes zijn in het Nederlands, Engels en Duits beschikbaar.

Info & tickets

• Kosten: 7,50 voor multimediashow en podwalks, gratis voor Museumkaarthouders, VriendenLoterij VIP-kaarthouders en Vrienden van het Westfries Museum.

• Openingstijden: kijk voor de meest actuele openingstijden op ontdekhetverhaalvanhoorn.nl.

• Bezoekadres: Statenpoort, Nieuwstraat 23, 1621 EA Hoorn. De Statenpoort is grotendeels rolstoeltoegankelijk. Kijk voor meer informatie op ontdekhetverhaalvanhoorn.nl.

• Liever alleen een wandeling maken? De podwalks zijn ook los te koop. 2,50 euro per podwalk, beide voor 4,00 euro.

• Tickets & info: ontdekhetverhaalvanhoorn.nl

Rembrandt, de fotograaf

Het is de grootste collectie Rembrandt-etsen die ooit in Nederland te zien is geweest. Bewonder ruim 200 originele etsen van Nederlands grootste kunstenaar in ons monumentale, volledig leeggeruimde museum. Vanwege een vertraagde verbouwing grijpt het museum de kans om vier maanden lang een Rembrandtmuseum te zijn. De expositie belicht naast Rembrandts magistrale techniek ook zijn haast fotografische composities. Rembrandt had als geen andere kunstenaar uit zijn tijd namelijk oog voor het perfecte plaatje: als een fotograaf avant la lettre.

Er is geen 17e-eeuwse kunstenaar die zoveel etsen heeft gemaakt als Rembrandt van Rijn. Hij maakte er zo’n 300. En hij deed alles zelf, van het schetsen en het etsen tot het afdrukken. Tijdens zijn leven was Rembrandt overigens veel bekender om zijn prenten dan om zijn schilderijen. Etsen kon je in een grote oplage drukken en daarmee bereikte hij makkelijker het publiek dan met zijn olieverfdoeken. Misschien maakte hij er daarom wel zo veel.

Alle etsen zijn afkomstig uit de collectie van Rembrandt-verzamelaar Jaap Mulders. Nog niet eerder is zijn collectie in de volle breedte getoond. Deze voormalig ondernemer en kunstliefhebber kocht in 1997 zijn eerste Rembrandt-ets en is sindsdien helemaal gegrepen door Rembrandts ‘fenomenale kunstwerken op de vierkante centimeter’. Zijn verzameling telt intussen 225 originele Rembrandts: door Rembrandt zelf vervaardigde en afgedrukte etsen.

Wat Jaap Mulders vooral zo fascineert in het etswerk van Rembrandt, is zijn goed geobserveerde lichtinval en zijn perfecte gevoel voor de weergave van het juiste, meest emotionele moment. “Als Rembrandt nu geleefd zou hebben, zou hij ongetwijfeld een fotograaf zijn geweest,” aldus Mulders. “Met dat geweldige oog voor net dat ene moment en voor die schijnbaar overbodige, maar o zo belangrijke details, die het plaatje perfect maken. Zoals dat poepende hondje op de ets van De barmhartige Samaritaan. Het maakt afbeelding zo tot de verbeelding sprekend, zo gelaagd, net als een goede foto dat doet.”

Info & tickets

• Kosten: volwassenen 12,50, jeugd tot 16 jaar gratis

• Gratis voor Museumkaarthouders, VriendenLoterij VIP-kaarthouders, Vrienden van het Westfries Museum, Leden Vereniging Rembrandt

• Data: 22 juni t/m 3 november 2024

• Openingstijden: dinsdag t/m zondag 11.00 tot 17.00 uur

• Bezoekadres: Roode Steen 1, Hoorn

• Tickets & info: westfriesmuseum.nl/rembrandt

Online tentoonstellingen

Ontdek ook online de geschiedenis van Hoorn en West-Friesland:

‘Pala – Nutmeg Tales of Banda’ vertelt de geschiedenis van de Indonesische Banda-eilanden. En het trauma van 1621, toen de VOC de bevolking uitmoordde om het monopolie op nootmuskaat in handen te krijgen. Te beleven op pala.wfm.nl

‘De Slag op de Zuiderzee’ neemt je mee in het verhaal van deze belangrijke zeeslag uit 1573, een sleutelmoment in de geschiedenis van Hoorn. Te ontdekken op slagopdezuiderzee.wfm.nl.