Activiteitenagenda

Activiteiten in Hoorn en omgeving Lees meer

Volgende
Westfriese Omringdijk

Locatie

Westfriese Omringdijk

Op nog geen 25 kilometer van Amsterdam ligt de Westfriese Omringdijk, een wonder van,
menselijke hand. Dit 126 kilometer lange lint is een schitterend podium voor fietstochten, culinaire streekproducten, sport, cultuur en recreatie.

Je koike d’r je ouge uit!

Westfriesland is het gebied in Noord-Holland dat volledig wordt omsloten door de oudste dijk van Nederland; de Westfriese Omringdijk. De dijk is al 800 jaar oud en verbindt de historische steden Alkmaar, Hoorn, Enkhuizen en Medemblik. De Omringdijk slingert als een groene route door het landschap en leidt de bezoekers van Westfriesland langs het weidse landschap met zijn unieke vergezichten, de typische lintdorpen met stolpboerderijen en de voormalig VOC-steden met hun prachtig bewaard gebleven binnensteden. Een groot deel van dijk vormt nog altijd de grens tussen land en water, elders loopt de dijk dwars door het land tussen polders en droogmakerijen als een monument voor eeuwen van strijd tegen het water.

De dijk omarmt een rijke cultuurhistorie en is podium voor vele culturele verrassingen. Maak kennis met e?e?n van de markante verschijnselen uit de geschiedenis van Westfriesland; de dwangburchten uit de 13e eeuw. De Hollandse Graaf Floris V liet deze dwangburchten bouwen om het Westfriese land aan zich te onderwerpen. Breng een bezoek aan het gerenoveerde Kasteel Radboud in Medemblik of bekijk vanaf de dijk de reconstructie van Kasteel Nuwendoorn in Eenigenburg.

Routes

Westfriesland is een prachtige plek om te recree?ren in de vrije natuur. Voor wie van wandelen en fietsen houdt zijn er vele tochten over en rondom de dijk. Het aantal natuurgebieden in deze regio breidt zich uit en er worden voortdurend nieuwe fiets- en wandelpaden aangelegd. Een dagje ontspannen op het water? Geniet dan zeilend of in een miespelkuit (Westfries voor fluisterboot) van al het moois dat Westfriesland te bieden heeft. Een aantal leuke, thematische routes zijn te vinden op www.westfrieseomringdijk.nl. Bijvoorbeeld een fietsroute langs stolpboerderijen en een route langs verscholen, bijzondere winkeltjes. De routes zijn allemaal te downloaden met achtergrondinformatie. Ook zijn ze via de mobiele website beschikbaar. 

Streekproducten

Ontdek de smaken van Westfriesland. Het bijzondere aardappeltje de Opperdoezer Ronde komt uit het gebied van de Westfriese Omringdijk. Dit aardappeltje wordt door de kenners geroemd om zijn unieke smaak en heeft een Beschermde Oorsprong Benaming. Proef ook de Westfriese Krentenmik, het schapenijs of wat dacht u van een mooie Westfriese wijn?

Veul te doen

Er worden veel activiteiten voor jong en oud georganiseerd in het gebied van de Westfriese Omringdijk. Laat u in het voorjaar verrassen door de chef-koks van een Omring Waard die koken met Westfriese heerlijkheden. Of fiets mee met de Fiets4daagse en geniet van het zeilspektakel van de Delta Lloyd Regatta. Juni staat in het teken van de Opperdoezer Ronde: een ware delicatesse! Ga de uitdaging aan en fiets in juli de dijk rond tijdens de Ronde van de Westfriese Omringdijk. Bezoek in de zomermaanden het Westfries Folklore in Schagen, de Landbouwtentoonstelling in Opmeer of geniet van het waterspektakel van de Westfriese Waterweken!

Kanjers van de dijk

Maak kennis met de Kanjers van de dijk: unieke Westfriese locaties waar u kunt rekenen op een gastvrij en warm ontvangst. De ultieme pleisterplaatsen wanneer u even wilt genieten van het uitzicht, toe bent aan een kopje koffie, op zoek bent naar een folder of brochure over de dijk of een lekker Westfriese product wilt proeven. Laat de Kanjers van de dijk u wegwijs maken in het Westfriese land. Absoluut het bezoeken waard!

Website www.westfrieseomringdijk.nl

De website helpt u op weg bij het vinden van achtergrondinformatie en wanneer u een locatie zoekt om bijvoorbeeld iets te eten of drinken of een leuk museum om te bezichtigen. Ook vindt u hier een uitgebreide agenda met evenementen en activiteiten en zijn er prachtige fietsroutes te downloaden. Veel plezier met het plannen van uw dagje uit in Westfriesland!

Samenwerkingsverband Westfriese Omringdijk

Het programma Westfriese Omringdijk (WFO) is een samenwerkingsverband waarin elf Westfriese gemeenten en Rabobank Hoorn-Midden Westfriesland meerjarig de handen ineen slaan
om Westfriesland als cultuurtoeristische bestemming van Noord-Holland te promoten. Het programma wordt uitgevoerd door Cultuurcompagnie Noord-Holland in samenwerking met Zorro en de regionale
VVV’s. Andere partijen, zoals provincie Noord-Holland en Hoogheemraadschap

Hollands Noorderkwartier, steunen het programma op projectbasis.

http://www.westfrieseomringdijk.nl

Contactpersoon: 

Marleen Paping, marleenpaping@cultuurcompagnie.nl 0654661998